Want your
own Fotopage?






 
FaMilYDiShEs_FAMDISH_ foTOpagEs

By: mama tanawit

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 14-Jun-2010 05:54 Email | Share | Bookmark
cake pop ball ciptaanku demi kasih syg kpd anak!!

 
 
 
 
 
 
 
kek pop ball. Hari ni nak citer ckit mengenai kek pop ball. memandangkan harga kek ni agak mahal. anak2 pun suka mkn, kak litta minta beli lagi. ila cakap dgn anak nanti mama cuba buat semalam mulalah operasi ini mula2 ila buat kek coklat dulu. lepas tu bermula pula operasi cari resepi dlm internet maka jumpalah 1 web..http://hubpages.com..kat cni ada utube cara2 buat pop cake bal..jadi pagi ni..pagi2 lagi ila mula buat pop cake ball ni...

ila guna cara ila sendiri saja..memandangkan bhn2 kat rumah x mencukupi sebagaimana yg tertulis kt internet...

ila menggunakan resepi kek coklat tapi ila x ingt kek coklat apa n dari mana ila ambil..apa pun tq kpd tuan rsepi...sebenarnya cara buat cake pop ball ini ila main agak2 jer..


Quote:

RESEPI KEK COKLAT

BAHAN2 A :

- 2 cawan tpg gandum
- 3/4 cwn serbuk koko
- 2 camca teh soda
- 2 cmca teh b.powder

*ayak dan ketepikan

BAHAN2 B :

- 2 cwn gula
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn minyak / butteer cair
- 1 camca besar coklat emulco
- 3 biji telur

CARA2 :

1. campurkan semua bhn B kacau guna whisker sahaja hingga gula cair then masukkan bahan B ke dalam A sedikit demi sedikit sambil dkacau hingga sebati dan tdk berbiji2
2. bakar dlm ketuhar suho 180 darjah lebih kurang 1 jam

CARA2 BUAT KEK POP BALL :

BAHAN2 C :

* untk 1 biji kek dats ila guna
- 200 gm coklat compound (brand colata)
- 60 gm butter
*dua bahan dats dcairkan secara double boil
*untuk melembapkan kek supaya senang dkepal..ini pandai2 ila saja..sebenarnya ila x tau apa org letak..

CARA2 :

1. setelah kek tadi sejuk peroikan kek guna garpu
2. setelah peroikan kesemuanya masukkan coklat cair tadi n gaul hingga rata dan kepal2kan bulat2 ikut saiz yg dikehendaki
3. simpan dlm peti sejuk lbh krg 2 jam
4. setelah itu, cairkan coklat compound colata untuk disalut kek ball tadi
5. cucukkan kek ball tadi dengan lidi celupkan ke dlm coklat cair
6. keringkan kemudian masukkan ke dalam paper cup hiaslah mengikut kreativiti sendiri








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net